Kawa zbożowa nie tylko dla dzieci

Kawa zbożowa nie tylko dla dzieci

Kawa zbożowa kojarzy się z dzieciństwem, gdyż jest to napój podawany do kolacji oraz śniadania. Niektórzy sięgają po niego nawet w dorosłości, chociaż zdecydowana większość decyduje się na kawę zawierającą kofeinę we względu na swoje pobudzające właściwości. Dlaczego warto pić kawę ze zbóż?

Właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa powstaje przy pomocy prażonych zbóż jęczmienia, żyta, orkiszu bądź pszenicy. Całkiem sporą popularnością cieszą się kawy wzbogacone o cykorię, buraki cukrowe bądź przyprawy korzenne, które nadają napojowi ciekawszego, bardziej wyraźnego smaku. Kawa nie stanowi źródła konserwantów oraz sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku, dlatego może być spożywana już od najmłodszych lat. Podstawowa różnica pomiędzy klasyczką kawą, a kawą zbożową to brak kofeiny, a także brak oddziaływania na zmianę ciśnienia. Kawę zbożową mogą pić dosłownie wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także ludzie zmagający się z różnymi dolegliwościami. Wiele osób ceni jej smak, który jest bogactwem zbóż oraz innych dodatków. Napój można spożywać czarny, albo w połączeniu z mlekiem czy cukrem. Dobrze smakuje na ciepło oraz na zimno.

Kawa zbożowa jest dobrą alternatywą dla słodkich napojów, gdyż nie zawiera dużej ilości kalorii. Oprócz tego stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, który sprawia, że jelita dobrze pracują, a człowiek czuje się dłużej syty po spożytych posiłkach. Warto wymienić także fosfor, potas, cynk, żelazo oraz witaminy wchodzące do grupy B. W napoju występują polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Chodzi przede wszystkim o wspieranie układu nerwowego, łagodzenie podrażnień śluzówki układu pokarmowego oraz brak problemów w trakcie wydzielania żółci. Niewątpliwą zaletą jest redukcja poziomu złego cholesterolu. Kiedy kawa zbożowa jest wzbogacona o cykorię wykazuje także działanie pro biotyczne.

Wady kawy zbożowej

Mimo iż jest to bardzo zdrowy napój, posiada także pewne wady. Jako, że powstaje ona w trakcie obróbki termicznej zbóż, ma wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym nie powinny sięgać po nią osoby z cukrzycą. Oprócz tego, jest ona produktem bogatym w gluten, co sprawia, że nie mogą delektować się nią osoby zmagające się z celiakią.

Jednak, kiedy wymienione powyżej dolegliwości nie stoją na drodze, warto pić kawę zbożową chociaż od czasu do czasu. Zamiast kolejnej kawy parzonej dobrze jest zdecydować się na jej alternatywę, która nie dość, że zdrowsza to tak samo dobra.

Inne z tej kategorii: