Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Rola zdrowej żywności w walce z chorobą nowotworową

Leczenie choroby nowotworowej jest bardzo obciążające dla organizmu, niezależnie od tego, jaka część ciała została zaatakowana przez chorobę. Stosowana chemioterapia, oprócz niszczenia tkanek patologicznych powoduje spadek odporności i wyniszczenie również zdrowych tkanek. Pacjent często traci apetyt i chudnie, co zmniejsza jego siły do walki z chorobą.

Organizm chorego zużywa około 20-30% więcej energii niż organizm zdrowy. Warto więc wprowadzić odpowiednie żywienie, aby zwiększyć szanse pacjenta na zwalczenie nowotworu i zminimalizować uciążliwe skutki uboczne leczenia.

Zdrowa żywność dla osoby borykającej się z tą groźną chorobą musi nie tylko dostarczać niezbędnych składników odżywczych, ale powinna również być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa.

Białko jest budulcem tkanek, stąd ważne jest, aby dostarczyć jego dużą ilość organizmowi. W przeciwnym razie substancja ta będzie pobierana z mięśni, co pogorszy stan zdrowia pacjenta. Źródłami białka są przede wszystkim ryby, jaja, chude mięso, mleko, sery, kasze, tofu oraz warzywa strączkowe.


Żywność w chorobie nowotworowej musi dostarczać dużą ilość energii, której źródło powinny stanowić w połowie węglowodany złożone, czyli warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Tłuszcze natomiast powinny dostarczać około 25-30% zapotrzebowania energetycznego. Dla osób chorujących onkologicznie najbardziej korzystne są tłuszcze roślinne, dostarczające kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Tłuszcze zwierzęce natomiast należy zdecydowanie ograniczyć.

Bardzo dobrym produktem dostarczającym wartościowego, roślinnego tłuszczu jest m.in. awokado, które zawiera kwasy omega oraz niezbędne organizmowi witaminy i minerały.
Jak już wspominano, zdrowa żywność w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać dostarczenie organizmowi wszystkich witamin, ze szczególnym uwzględnieniem witaminy A oraz witaminy D.

Witamina A działa przeciwnowotworowo i znajduje się w tranie, marchwi, batatach, jarmużu, szpinaku oraz dyni.

Witamina D jest ważna w diecie osoby chorej, ponieważ zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Znajduje się w rybach, mleku, żółtym serze i żółtku jaja. W klimacie chłodnym, bez odpowiedniej dawki słońca większość ludzi ma niedobór witaminy D i dostarcza jej organizmowi w formie suplementów diety lub pijąc tran.

Zdrowa żywność jest kluczowym elementem leczenia wspomagającego walkę z nowotworem, ponieważ odżywia organizm, dodaje mu sił i zapobiega niedożywieniu, które jest równie groźne dla pacjenta jak sama choroba.

Inne z tej kategorii: