Suszone owoce - wszystko co warto o nich wiedzieć

Suszone owoce - wszystko co warto o nich wiedzieć

Na sklepowych półkach w każdym większym i mniejszym sklepie znajdziemy różnorodny wybór suszonych owoców: śliwki, żurawinę, morele, daktyle, banany, jabłka czy figi. Bardzo często są one wykorzystywane jako przekąska stanowiąca zdrowszy zamiennik słodyczy. Czy jednak suszone owoce to produkt, po który warto sięgać zawsze i wszędzie? Poznajmy wady i zalety suszonych owoców! 

Zalety suszonych owoców 

Suszone owoce są produktem wysokoenergetycznym, dostarczającym naszemu organizmowi cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Przykładowo, suszone morele zawierają znaczące ilości potasu, a także witaminę A, B, PP oraz żelazo i wapń. W śliwkach znajdziemy natomiast żelazo, fosfor i cenny błonnik, który skutecznie pomaga w leczeniu zaparć. Daktyle z kolei zalecane są sportowcom, ponieważ spożywane po treningu pozwalają uzupełnić glikogen. Powinny sięgać po nie również kobiety w ciąży, ze względu na zawarty w nich kwas foliowy.

·      Są bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju posiłków, takich jak owsianki oraz musli. Ponadto, można wykorzystywać je także do wypieków (dużą popularnością cieszą się zblendowane daktylowe spody do ciast). 

·      Mogą stanowić zdrowszy zamiennik słodyczy, takich jak cukierki, czekoladki czy batoniki.

Wady suszonych owoców

·      Mimo, iż suszone owoce dostarczają naszemu organizmowi energii, to są one jednak produktem wysokokalorycznym! Jest to wynikiem utraty wody w granicach do 10 do 25%, gdzie bazowa ilość wynosi ok. 90%. Zmniejszenie ilości wody powoduje większą koncentrację cukrów oraz kalorii w porównaniu do jej zawartości w owocu przed procesem suszenia. 

·      Podczas procesu suszenia dochodzi także do utraty aromatu, barwy, zmiany smaku oraz utleniania witaminy C.

·      Większość suszonych owoców jest konserwowana przy użyciu szkodliwych dodatków, takich jak konserwanty (dwutlenek siarki, kwas sorbowy), tłuszcz palmowy, aromaty, cukier. 

Pamiętajmy zatem, aby nie objadać się suszonymi owocami i spożywać je okazjonalnie, jako dodatek lub zamiennik do posiłków, ponieważ wysoka kaloryczność przyczynia się do szybkiego przyrostu tkanki tłuszczowej. Zwracajmy również uwagę na skład wybieranych przez nas owoców, starając się unikać długiej listy niepożądanych dodatków.

Inne z tej kategorii: