Cenne właściwości jarmużu

Cenne właściwości jarmużu

Jarmuż to warzywo liściaste, które powinno regularnie gościć na Twoim stole, gdyż jest bardzo zdrowe. Występuje w nim wiele witamin oraz minerałów, co doskonale wpływa na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Przekonaj się dlaczego warto go jeść.

Dlaczego jarmuż jest tak zdrowy?

Jarmuż z wyglądu przypomina kapustę i słynie przede wszystkim z dużej ilości błonnika oraz białka. Oprócz tego jest źródłem sporej ilości witamin, chociażby witaminy K, która nie występuje w wielu produktach. Dodatkowo, warto wspomnieć o solach mineralnych, wśród których wymienia się przede wszystkim wapń i potas. Spożywanie surowego jarmużu dostarcza do organizmu beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, dzięki którym organizm pozbywa się w szybkim tempie wolnych rodników. W roślinie występuje też sulforafan, czyli przeciwutleniacz działający antynowotworowo. Warto mieć na uwadze, że cecha ta jest potwierdzona w badaniach wykonanych przez naukowców. Jak już zostało wspomniane jarmuż posiada witaminę K. Dzięki niej organizm wytwarza swego rodzaju barierę, która sprawia, że istnieje mniejsza szansa na pojawienie się zmian nowotworowych (mowa głównie o raku wątroby, piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego). Kiedy organizm posiada spore ilości witaminy K miesiączki stają się mniej problematyczne, dlatego powinny sięgać po niego panie w każdym wieku. Dzięki niej spada prawdopodobieństwo wystąpienia krwotoków wewnętrznych oraz zewnętrznych, a rany goją się o wiele szybciej. Z kolei witaminy B sprawiają, że człowiek nie zmaga się z problemami związanymi z układem nerwowym. Kolejną zaletą rośliny jest witamina C, która doskonale wpływa na odporność, a do tego działa przeciwutleniająco. W jarmużu można znaleźć magnez, cynk, fosfor i żelazo, dzięki którym ludzki organizm jest w stanie funkcjonować bez większych problemów. Jeśli w diecie codziennie gości jarmuż istnieje mała szansa na wystąpienie chorób o podłożu sercowo-naczyniowym. Jest to związane z udrażnianiem naczynek krwionośnych oraz redukcją ciśnienia tętniczego. Anemia także zostaje szybciej wyleczona, kiedy na talerzu regularnie występuje jarmuż. W omawianej roślinie znajduje się wiele antyoksydantów, dzięki czemu siatkówka oka nie jest atakowana przez wolne rodniki. Ochrona dotyczy też szkodliwego wpływu promieni słonecznych. Kiedy pojawiają się wrzody żołądka oraz dwunastnicy jarmuż przyniesie znaczną ulgę, a to wszystko ze względu na obecność sulforafanów. Roślina sprawia, że w organizmie zmniejsza się stężenia jodu, dlatego nie jest to roślina przeznaczona dla osób, które mają problemy z tarczycą. Oprócz tego sprawdza się zdecydowanie lepiej w surowej formie. Kiedy gotuje się ją zaczyna wytwarzać związki chemiczne, które negatywnie oddziałują na organizm człowieka. Kamica nerkowa to jeszcze jedna przyczyna, która sprawia, że jarmużu nie powinno się włączyć do diety, albo ewentualnie spożywać go sporadycznie.

Inne z tej kategorii: