Kiwi – moc witamin w niewielkim owocu

Kiwi – moc witamin w niewielkim owocu

Kiwi to jeden z owoców, które można spożywać bez wyrzutów sumienia i bez konieczności liczenia kalorii, gdyż zawiera ich jedynie około 50. W jednym kiwi znajduje się aż 2 g błonnika, który jak wiadomo doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jakie jeszcze zalety posiada omawiany owoc?

Właściwości kiwi

Kiwi to jeden z owoców, który wchodzi w skład grupy superfoods. Jest to związane z jego dobroczynnym wpływem na organizm człowieka. W jednym owocu znajdują się bardzo duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, K oraz E. Kiedy chodzi o witaminę C, zjedzenie jednego owocu pokrywa dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Z kolei witamina E to antyoksydant, dzięki której człowiek starzeje się zdecydowanie wolniej, a to za sprawą usuwania z organizmu wolnych rodników. W kiwi znajduje się kwas foliowy, karotenoidy oraz potas. Wszystkie one sprawiają, że ciśnienie krwi pozostaje na właściwym poziomie, a serce pracuje bez większych problemów. Dodatkową zaletą jest występowania magnezu, miedzi, wapnia oraz manganu. Kiedy spożywamy pestki kiwi dostarczmy organizmowi kwasy omega-3. Odpowiadają one za opóźnienie procesów starzenia się komórek, a także dobrze oddziałują na układ krwionośny. Dzięki nim istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z zawałem serca. Co ciekawe owocu używa się również w przemyśle kosmetycznym. Mowa głównie o szamponach, żelach do kąpieli i balsamach do ust. Z kolei pestki kiwi stanowią doskonały dodatek do peelingów czy maseczek. Kiedy wziąć pod uwagę przeciwutleniacze oraz witaminy znajdujące się w owocach, zyskuje na tym wzrok. Istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z jaską, zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiedy kiwi spożywa się codziennie, śpi się lepiej, a także pomniejsza się poziom złego cholesterolu (przyjmuje się, że jest to aż 15 procent). Poziom dobrego cholesterolu zwiększa się. Astmatycy również powinni sięgać po kiwi, gdyż ich choroba traci na intensywności. Jelita i układ pokarmowy zyskają na tym, a to ze względu na cenne witaminy oraz minerały zawarte w każdym owocu. Z kolei błonnik sprawia, że zaparcia przestają być dłużej problematyczne. Warto wspomnieć o właściwościach moczopędnych, dzięki czemu organizm pozbywa się sodu oraz wody. Wśród składników występujących w kiwi wskazuje się inozytol, alkohol cukrowy, dzięki którym można szybciej uporać się z depresją. To owoc polecany przede wszystkim osobom uczącym się, gdyż umożliwia koncentrację oraz poprawia zapamiętywanie informacji. Potas sprawia, że mózg dotlenia się, a węglowodany zostają spalone. Na zakończenie warto dodać, że układ kostny i mięśniowy zyskują na tym, a ciśnienie krwi pozostaje ma właściwym poziomie.

Inne z tej kategorii: